star

Pariaza Responsabil

Dependența de pariuri sportive și de jocuri de noroc este o problemă reală care poate fi evitată dacă știm să luăm decizii bune și cum să pariem pentru a fi întotdeauna în siguranță. Pariurile sportive sunt un fel de a te distra și chiar și de a face profit, dar ce trebuie să ții minte este că dacă nu ai grijă pot apărea probleme. 

Să pariezi responsabil este crucial, iar noi suntem aici să te ajutăm să înțelegi diferențele dintre o persoană care pariază responsabil pentru a se relaxa și o persoană care are o problemă reală, dar și cum să recunoști că ai o problemă și să o rezolvi. 

Cele 5 reguli de urmat când pariați online

Nu va fi necesar să te chinui să afli cum să te lași de pariuri sportive dacă vei reuși să ai o relație sănătoasă cu acestea și să pariezi doar ca să te distrezi. Jocurile de noroc și pariurile sportive nu sunt ceva malefic, pot fi chiar foarte benefice atunci când ești responsabil, ai măsură și o faci pentru motivele bune (pentru distracție, nu doar pentru profit).

Acestea sunt cele 5 reguli pe care trebuie să le urmezi întotdeauna când vrei să pariezi online:

  1. Setează o sumă maximă pe care o poți paria înainte de a începe și nu o depăși sub nicio formă. Este valabil și pentru o perioadă de timp. Dacă ți-ai prorpus 10 minute, nu trece peste.

  2. Fă pauze regulate. Nu lăsa să treacă orele fără să îți dai seama.

  3. Nu paria niciodată mai mult decât îți poți permite, nu depăși suma alocată și nu împrumuta bani pentru a juca. 

  4. Nu paria dacă ești trist, deprimat, stresat sau ai consumat băuturi alcoolice sau orice substanță care îți poate afecta judecata. 

  5. Chiar dacă pariatul este distractiv, ține minte că trebuie să ai și alte activități, hobby-uri și socializare. Nu lăsa pariurile să ia locul altor activități cu prietenii ori familia. 

Cum pariem responsabil?

Un lucru care trebuie înțeles din start este că profitul nu este cel mai important lucru nici la pariurile sportive, nici la jocurile de noroc. Distracția este mult mai importantă și la fel este și parierea organizată și responsabilă. 

Nu e loc de comportament haotic și obsesiv, iar pentru a te asigura că rămâi pe ”calea cea dreaptă” va trebui să urmezi o serie de reguli pe care le vei stabili chiar tu și să nu deviezi niciodată. Dar hai să vedem exact ce poți face pentru a fi permanent în siguranță. 

Setează un buget clar pentru pariuri

La începutul lunii, după ce ai luat salariul, va trebui să îți împarți banii și să îți stabilești un buget clar de pariuri online sau in agentii. Va trebui mai întâi să pui deoparte banii pentru necesități (chirie, facturi, mâncare etc), iar apoi să vezi ce fonduri sunt separat de acești bani și să faci un buget de divertisment. 

Aceasta trebuie să fie o sumă care nu te va afecta în niciun fel dacă o pierzi, așa cum nu vei suferi când vei plăti bilet la cinema. După ce ai setat acest buget, indiferent dacă vei pierde sau vei câștiga la pariuri este important să nu ieși din buget. Nu vei mai face alte depuneri, clar nu te vei împrumuta și așa mai departe până luna viitoare când vei avea alt buget.

Analizează toate meciurile bine

De fiecare dată înainte de a paria pe un meci trebuie să analizezi evenimentul în sine și cotele care vor fluctua înainea partidei. Să iei în considerare accidentările, terenul, vremea, absolut tot ce ține de eveniment pentru a avea șanse mai bune de câștig. 

Trebuie să pui pariuri inteligente și sigure și să nu te lași influențat de faptul că ții cu o anumită echipă. Chiar dacă e echipa ta favorită s-ar putea să nu fie cea care va câștiga deci trebuie să privești situația dintr-o poziție neutră și să gândești totul la rece.

Fii calculat și nu te arunca cu capul înainte

Nu pune toți banii pe un singur bilet. Dacă ți-ai stabilit un buget la începutul lunii, nu pune toată suma pe un singur bilet oricât de sigur ți s-ar părea. 5%-10% din buget e mai mult decât suficient și chiar și această sumă este mare deci pariază doar dacă riscul este mic, iar așa vei face profit constant pe termen lung.

Nu risca mult și joacă șanse duble deoarece și dacă vei câștiga mai puțin măcar nu vei pierde toți banii. Pariorii experimentaţi caută profituri mici şi constante, iar acest lucru e mult mai bun pe termen lung decât un succes mare precedat și urmat de multe pierderi mari. 

Joacă doar la case de pariuri online serioase

Este important să alegi o casă de pariuri online cu o reputație impecabilă, un site sigur și de încredere care oferă servicii de calitate și nu dă țepe. Cu cât are reputația mai bună, cu atât vei avea mai multe evenimente sportive, mai multe tipuri de pariuri, mai multe metode de plată și și parte de ajutor oricând. 

Măsuri la dispoziția ta - ce să faci dacă ai o problemă

Toate casele de pariuri online de încredere oferă o multitudine de opțiuni pentru pariori pentru ca aceștia să fie siguri că pariază responsabil și pot oricând să verifice că sunt ok, să ia măsuri, să ia o pauză și să își revină sau să se retragă complet. 

Depunere limitată

Poți folosi opțiunea "Depunere limitată" care îți permite să îți auto-impui o limită de depuneri pentru o anumită perioadă. Poți să îți pui limită de depunere pe zi, pe săptămână sau pe lună.

Dacă te răzgândești poți mări aceste limite, dar va dura 48 de ore pentru ca noua limită să intre în vigoare iar cererea să fie aprobată. Vei fi întrebat din nou și va trebui să fii sigur că ast aîți dorești. Datorită faptului că ai 48 de ore să te gândești la acest lucru, vei avea timp să realizezi dacă este o idee bună sau nu. 

Funcționează și invers. Dacă ai o lună mai proastă cu mai puține fonduri, poți să și reduci limita de depunere. Acest lucru se poate face oricând și va intra în vigoare instantaneu. 

Limita de depunere zilnică, săpâmânală sau lunară va fi activă exact atât cât scrie. 24 de ore pentru cea zilnică, o săptămână sau o lună. Astfel că dacă ai atins limita impusă pe data de 15 a lunii, nu vei mai putea face o nouă depunere decât pe data de 15 a lunii următoare. 

Excludere temporară

În cazul în care vrei să iei o pauză de la pariere deoarece petreci prea mult timp făcând asta și neglijezi alte aspecte ale vieții tale, nu ai suficienți bani pentru asta momentan sau din orice motiv, poți alege să fii exclus temporar (până la 7 zile în general), iar contul va fi dezactivat în această perioadă și nu îl vei putea accesa. Cum nu te vei putea conecta în cont, nu vei putea nici efectua tranzacții sau plasa pariuri.

Auto-excludere

Poți alege să iei o pauză mai lungă decât cea temporară. Opțiunea de "Auto-excludere" îți va dezactiva contul, nelăsându-te să îl accesezi pentru o perioadă de șase luni, un an, doi ani sau chiar cinci ani. 

Depunerile, cât și plasarea de pariuri vor fi dezactivate și nu va exista nicio modalitate de reactivare a contului înainte de expirarea perioadei alese. Dacă ai închis contul pe motiv de probleme de pariere acesta nu va putea fi deschis, dar dacă ai avut alte motive, poți cere de la Serviciu Clienți redeschiderea acestuia. 

Cum să scapi de problemele de pariere - Ajutor profesionist

Dacă ai o problemă sau crezi că ai o problemă legată de pariuri sportive sau jocuri de noroc, poți să găsești ajutor cu ușurință. Multe dintre casele de pariuri online licențiate și cazinourile online au chiar și teste pe care poți să le faci să vezi ce problemă ai sau ce poți îmbunătăți. 

Pentru ajutor, consiliere și sfaturi legate de jocul responsabil poți apela la jocresponsabil.ro, un site care se ocupă cu prevenirea problemelor cu jocurile de noroc și promovează responsabilitatea în paiere. 

Acest site nu doar că vrea să atragă atenția asupra problemelor care pot apărea, dar încearcă să și furnizeze tratament și sprijin pentru cei care au nevoie de el.


Poți apela, de asemenea, și la Gamblers Anonymous. Aceștia au un serviciu de localizare a grupurilor de suport din întreaga lume, inclusiv din România. Și poți încerca și la Gambling Therapy , un serviciu online gratuit, disponibil în mai multe limbi, care oferă sprijin și sfaturi practice pentru a combate și soluționa problemele de pariere. Și acest site este disponibil în limba română. O alta varianta recent lansata pentru piata din Romania este reprezentata de catre JocResponsabil.ro.

Deci nu uita că poți găsi ajutor, dar că este întotdeauna mai bine să pariezi responsabil și să nu ajungi un parior cu probleme niciodată.