star

Ce inseamna un Value Bet?

Ce inseamna un value bet (pariu de valoare) si cum puteti sa profitati de pe urma unui astfel de pariu online? Impreuna vom analiza si explica semnificatia, beneficiile si formula unui pariu de tip Value Bet. Des adoptata, in special de pariorii experimentati, metoda matematica din spatele acestui tip de pariu devine rapid populara. In cele ce urmeaza, vom incerca sa explicam cat mai detaliat “secretul” din spatele acestei strategii cu pariuri de valoare. 

Un calcul pur-matematic ne demonstreaza cat de bune pot fi unele cote.

Pentru a scoate un rezultat din calculul matematic mentionat, este necesar sa folosim doar cotele si probabilitatea unui eveniment sa se intample. Nu se iau in calcul factori precum pozitia in clasament, forma jucatorilor sau accidentarile, totul tine doar cote si probabilitate. 

Valoarea calculata pentru cote este reprezentata de suma pe profit scoasa din fiecare Leu (Euro, Dolar, etc.) pariat. Mai exact, ce suma se poate castiga (cat castigati pentru fiecare Leu, Euro, Dolar pariat). Urmatoarea formula poate fi folosita pentru calculul valorii unui pariu:

Valoare = Cote x Probabilitate (%) 100

Cat timp valoarea este peste 1.00, pariul devine un Value Bet. In mod logic, plata per Leu/Dolar/Euro pariat este mai mare de 1.00. Statistic vorbind, pentru suma pariata veti avea returnari mai mari. In acest fel puteti castiga sume de bani pe termen lung. Desigur, presupunand ca veti sti adevarata probabilitate ca un rezultat sa se intample, acest lucru insa ne-fiind posibil in cazul evenimentelor sportive. 

Sa luam ca exemplu ruleta. Culoarea rosie are probabilitate de 18/37 (48,6%) sa rezulte dintr-o invartire. Daca vorbim insa de un meci de fotbal de genul Spania vs Franta, puteti doar sa ghiciti probabilitatile. Sunt atat de multi factori care pot influenta un astfel de meci, incat este extraordinar de greu sa stabiliti o predictie cu acuratete mare.

Pariu de Valoare explicat cu metoda “dat cu banul”.

Atunci cand aruncam in aer o moneda pentru a vedea ce pica, sansele sunt de 50-50 pentru cap ori pajura. Un calcul simplu ne indica o cota de 2.00 pentru fiecare “tabara”. 

Iar ca veni vorba de cota, imaginati-va ca pentru acest mini-joc cu moneda, o casa de pariuri va ofera cota de 2.10 pe Cap si 2.00 pe Pajura (desi ele initial pornesc cu sanse egale). Ce ati alege? Din moment ce ambele parti au sanse egale sa pice, alegerea logica ar fi sa mergem pe cota mai mare.

Cota de 2.10 este mai mare decat probabilitatea 50-50 sugerata, si astfel se creaza un Value Bet. Cu cat este mai mare diferenta, cu atat mai profitabil devine si pariul de valoare. 

Un exemplu de Value Bet din fotbal

Sa prespunem ca Spania are cota de 5.00 sa invinga Franta, dar de fapt Spania ar avea cam 30% sanse sa castige, valoarea cotei ar arata de fapt asa:

Valoare = 5.00 x 30 100 = 1.50

Dat fiind faptul ca valoarea este peste 1.00, avem de-a face cu un Value Bet, un pariu de valoare, in cazul in care plasam un pariu pe Spania.

Statistic vorbind, castigurile se intampla in 3 din 10 cazuri. Fiecare plata obtinuta insa, este de 5 ori mai mare decat miza pusa in joc. O plata de 15 Lei/Dolari/Euro este acordata de fiecare data cand pariem 1 Leu/Dolar/Euro. Media care iese din aceasta statistica este de 1.5, perfect identica cu valoarea pariului pe care am oferit-o ca exemplu mai devreme. 

Cum folosim un Pariu de Valoare.

Value Bets este metoda de a gasi cele mai bune cote posibile intr-o multitudine de oferte. Practic cautam cele mai bune cote posibile dar care in esenta sunt si cele mai promitatoare. Cote de genul 1.05 pot avea diferente covarsitoare in ceea ce priveste probabilitatea de a se concretiza. Pentru a vana value best iti sugeram sa te folosesti de un comparator de cote pentru a verifica cele mai bune cote din piata, o foarte buna obtiune este Betbrain.ro , singurul comparator de cote din Romania.

Concluzia finala

Pariurile de valoare sunt folosite de foarte multi pariori profesionisti pentru a obtine profituri pe termen lung. Dar mare grija, un pariu de valoare nu reprezinta un pariu sigur, nu exista pariuri sigure pe fotbal sau pe orice alt sport. Singura exceptie o fac pariurile pe arbitraj, cunoscute si sub denumirea de sure bet sau arbitrage betting, dar acest topic o sa-l acoperim cu alta ocazie. Daca simtiti ca aveti inspiratia de a risca anumite sume de bani in schimbul unor castiguri consistente, Pariurile de Valoare (Value Bets) cu cote mari si probabilitati mai mici sunt cu siguranta interesant de incercat. Va dorim mult noroc la castiguri si nu uitati sa pariati responsabil!