star

Ce inseamna marja unei case de pariuri?

Industria pariurilor creste exponential de la an la an, si implicit numarul caselor de pariuri. Jucatorii au de unde alege, insa cum alegem cea care se potriveste cel mai bine cu nevoile noastre? Cu siguranta, un criteriu important de luat in seama este marja de profit pe care o casa de pariuri o revendica.

Ce inseamna marja de profit a unei case de pariuri?

Nu cred ca este necesar sa explicam faptul ca o casa de pariuri nu reprezinta vreo institutie de caritate. Daca va ganditi ca sursa primara de venit a unui bookmaker sunt pariurile pierdute de jucatori, este bine de stiut ca exista altceva care intervine in ecuatie. 

Casa de pariuri poate sa faca indiferent daca biletul este castigator sau nu atata timp cat volumele (mizele) plasate sunt impartite in mod egal. Iar aici intervine ideea de marja de profit pe care o casa de pariuri o introduce. Cum? Cu cat mai mare este marja de castig, cu atat mai mici sunt cotele oferite. Ai grija, cotele pe un anumit outcome pot sa fie super mari iar marja sa fie si ea mare deoarece marja se calculeaza pe toate outcome-urile posibile din acel tip de pariu. De exemplu, daca Superbet accepta foarte multe pariuri de tipul castigator meci - Steaua, din meciul Steaua vs Dinamo, este foarte posibil sa vedem cum cotele pentru Steaua sa castige incep sa scada iar cele pentru Dinamo sa creasca. Acest lucru se intampla pentru a egaliza volumele plasate incercand sa faca selectia "Steaua sa castige" mai neatragatoare.

Marja de profit reprezinta, mai pe romaneste, comisioanele sau taxele percepute de bookmaker (casa de pariuri) in schimbul serviciilor oferite prin platformele lor. In articolul cu Value Bets mentionam despre metoda “dat cu banul” care se aplica si aici. Sa spunem ca o casa de pariuri ofera pariuri pe cap si pajura iar cotele sunt de 2.00 pentru fiecare parte a monedei. 

Un astfel de pariuri care pleaca cu sanse egale nu aduce un profit mare, ba chiar poate genera pierderi. De ce se intampla asta? Cotele respective vor fi in conformitate cu sansele ca unul dintre evenimente sa se intample. Intr-o situatie de genul asta, casa de pariuri nu face profit si nici pariorul la randul sau nu va pleca cu avantaj.

Cum calculam marja de profit scos dintr-un pariu listat?

Sa luam ca exemplu un meci din care alegem doua evenimente pe care am dori sa plasam un pariu. Presupunem ca un meci intre Inter si AC Milan unde cotele la goluri sub/peste sunt dupa cum urmeaza:

Peste 2.5 goluri – cota 1.77

Sub 2.5 goluri – cota 1.84. 

Pentru obtinerea respectivei marje avem nevoie sa folosim urmatoarea formula: 

(1/1.77) + (1/1.84) - 1

(0,5650 + 0,5435) - 1

1,1085 - 1

0,1085 = 10,85%

Textul bolduit reprezinta marja de profit impusa de catre casa de pariuri, iar in general este bine de evitat un astfel de procentaj.

Sa luam un alt exemplu in care avem acelasi meci fictiv intre Inter si AC Milan iar de data aceasta avem victoria echipei gazda la o cota de 1.80, egalul la 3.75 sau victoria echipei oaspete cu o cota de 4.20. In acest exemplu, rezultatul marjei este de o valoare care se reflecta destul de des ca si medie. Formula de calcul a marjei si rezultatul:

(1/1.80) + (1/3.75) + (1/4.20) -1 

(0,5556 + 0,2667 + 0,2381) -1 

1,0604 - 1 

0,0604 = 6,04% 

Cum isi stabilesc casele de pariuri marja de castig?

Daca unele case de pariuri ofera cote foarte mici dar in acelasi timp atractive pentru pariori, altele opteaza pentru bonusuri de bun-venit oarecum modeste insa cu o marja de profit care de obicei ajunge sa fie mai jos de 5 la suta. Ai grija, daca o casa de pariuri iti ofera o margine bune pe un anumit tip de pariu, asta nu inseamna ca toate tipurile de pariu urmeaza sa aiba o marja buna. Sunt situatii in care casele de pariuri folosesc marje mici,  foarte atractive pentru, de exemplu, piata de tipul "Castigatorul meciului" pentru a atrage jucatorul, iar apoi, pe alte tipuri de piete folosesc margini mari in ideea de a scoate profituri mai mari. Fix principul folosit si de magazine, ofera un pret foarte competitiv (unde au o marja de profit foarte mica sau chiar zero) la anumite produse, care le promoveaza puternic, dar daca tot esti acolo, esti tentat sa mai cumpere si alte produse unde, in mod normal, magazinul are o marja mai mare si face mai mult profit.

Un alt detaliu important este reprezentat de popularitatea unui eveniment sau a unei piete specifice de pariere (campionat, tara campionatului respectiv, etc). 

Casele de pariuri au cunostinte mult mai vaste si in acelasi timp si interes mai mare cand vine vorba de Premier League comparat cu o liga inferioara de handbal sa spunem. Astfel, pentru a minimiza riscurile, acestea vor impune o taxa (marja) mai consistenta pentru un meci din respectiva liga de handbal. 

Concluzia finala: 

Verifica mereu cele mai bune cote din piata inainte de plasa un pariu. O diferenta de 1% in marja, pe termen lung poate sa faca diferenta intre profit si pierdere neta. Sfatul nostru este sa verificati toate cotele folosin comparatoare de cote, precum BetBrain.ro inainte de a plasa pariuri online. Orice calcul matematic  ati face, intotdeauna este bine sa luati in seama si restul factorilor de influenta al unui pariu. O marja mica de castig pe un meci popular si foarte notoriu nu inseamna neaparat un castig instant pentru parior. La fel cum nici un pariu cu informatie limitata nu garanteaza ca veti putea profita de pe urma caselor de pariuri. Instinctul dar si analiza amanuntita a unui eveniment sportiv merg mana-in-mana. Mult noroc si nu uitati sa pariati responsabil!