star

Tot ce trebuie sa stii despre cash out

“Da-i afara” este una dintre cele mai des intalnite replici in randul pariorilor/jucatorilor la cazino atunci cand se intampla sa castigam o suma de bani la aparate sau la pariuri. Cu siguranta multi dintre noi am spus-o cel putin o data altcuiva sau noua insine. In acest articol vom diseca termenul de cash out la pariuri, ce este cash out-ul si cum sa ne folosim de aceasta optiune in timp ce pariem live.

Betfair a fost prima casa de pariuri care a introdus notiunea de “cash out” la pariuri, iar la scurt timp alti bookmakers au urmat exemplul. Pe langa cash out-ul simplu, Betfair a introdus si optiunea de “cash out partial”, care de asemenea era permisa si la cursele de cai!

Ce inseamna Cash Out?

Descris simplu, cash out-ul este posibilitatea de a “da afara” o suma de bani deja investita intr-un pariu, fie pe un singur eveniment sau chiar si la un bilet muliplu. Casele de pariuri iti permit sa retragi o parte din potentialul castig, in cazul in care nu doresti sa risti si sa astepti pana la finalul meciului/meciurilor.

Cum functioneaza Cash Out-ul?

Zicala “nimic in lume nu este gratis” se aplica si in cazul de fata. Este important de retinut ca la orice pariu plasat si care dispune de optiunea Cash Out, casa de pariuri isi rezerva o marja sau mai in exprimare populara “isi ia dreptul”. Este de inteles, avand in vedere ca utilizarea unei platforme de pariat nu se mentine doar din pierderile pariorilor.

Al doilea factor de luat in calcul este ca si cand alegeti sa dati Cash Out unui pariu, bookmaker-ul va taxa dinainte un procent mic din suma pe care o va returna atunci cand apasati butonul verde. Cu alte cuvinte, asa cum bookmakerul are o margine de de pana la 10% (in medie) pentru cotele oferite, el isi mai adauga o margine de cateva procente si pentru cash out. In functie de marginea bookmakerului la cashout o sa poti vedea sume diferit, pe pariuri identice, plasate la diferite case de pariuri. 

Suma de Cash Out este dinamica si fluctueaza in functie de anumiti factori.

Sa presupunem ca avem un bilet cu 5 meciuri in care am ales 5 echipe castigatoare. Pariem 10 RON si totul merge perfect Este minutul 80 in toate meciurile. Toate echipele pe care am pariat conduc cu 1-0 si pare ca vom castiga. Desi riscant pentru parior (o echipa sa fie egalata sau rezultatul sa fie intors intr-un meci), scorurile sunt in defavoarea casei de pariuri care va creste constant “oferta” de Cash Out.

Un gol primit de una din echipele pe care le avem pe bilet ca victorioase nu doar scade drastic suma de Cash Out, ci implicit reduce radical sansele ca biletul sa iasa. Algoritmii caselor de pariuri vor reflecta imediat asta si prin sumele pe care le vor pune la dispozitie ca si oferta de Cash Out.

Valoarea echipelor, eliminarile, ocaziile, desfasurarea meciurilor, timpul ramas: Factori decisivi la sumele de Cash Out.

Avem un bilet imaginar printre care am pariat si pe Real Madrid: Echipa incaseaza un gol de la ultima clasata insa este minutul 30’ asadar partida e pe departe de a fi transata. Este de asteptat ca “Los Blancos” pot intoarce cu usurinta rezultatul, iar casa de pariuri este perfect constienta de acest lucru. Astfel ca sumele de Cash Out scad de cele mai multe ori nesemnificativ. Daca ar fi fost 0-0 si Realul ar fi luat acel gol undeva prin minutul 85’, atunci lucrurile ar fi stat altfel in cazul banilor pe care am mai fi putut sa-i recuperam.

Meciurile pe acelasi bilet dar in zile diferite pot de asemenea sa influenteze sumele pe care le puteti scoate. Daca cu o zi inainte de un derby intre Liverpool si Manchester United (in care noi am ales ca victorioasa pe cea din urma), echipa din Merseyside are ghinionul sa aibe un titular-cheie accidentat, casa de pariuri probabil va “umbla” putin la suma disponibila pentru retragere.

Optiunea de Cash Out se suspenda sau blocheaza in functie de evenimentele din meci.

Introducerea VAR-ului in sport nu numai ca adauga extra stres suporterilor, ci influenteaza si mai mult optiunea de Cash Out care si asa dadea mari batai de cap prin algoritmii care fluctueaza sumele disponibile pentru retragere.

O suma care candva in timpul meciului era disponibila pentru retragere (scazand sau crescand in valoare), devine indisponibila in functie de factorii de influenta al unui eveniment sportiv (O echipa marcheaza un gol, se acorda cartonas rosu, accidentari, timpul regulamentar se apropie de final etc.).

Dupa caz, Cash Out-ul se poate suspenda atunci cand nu mai exista sanse teoretice pentru un bilet sa iasa castigator sau daca cotele pe selectia ta nu mai sunt disponibile. Foarte important de retinut - cotele pe selectia ta - , daca tu ai pariat pe numar de cornere, exista posibilitatea ca celelalte marketuri sa ofere in continuare cote dar pariul tau sa nu mai poata sa fie cashed out, deoarece cotele pe cornere ales de tine nu mai exista temporar in oferta. Pe langa situatiile mentionate mai sus, cash out-ul mai poate sa fie suspendat de casa de pariuri, la cerere sau datorita unei defectiuni tehnice. Nici o casa de pariuri nu are obligativitatea de a tine optiunea de cash out deschisa non stop.

Daca ai ajuns pana aici, probabil ca ai facut deja analogia si ai reusit sa tragi concluzia corecta. Toate evenimentele din meci influenteaza cotele pe selectia ta, iar acest lucru se reflecta in valoarea ce se poate retrage prin cash out. Cu alte cuvinte, pentru a simplifica, cotele influenteaza direct cashoutul. Daca cotele au scazut, poti sa faci cash out in profit, in cazul in care au scazut suficient de mult pentru a acoperi si marja casei de pariuri, daca cotele au crescut, poti sa faci cashout in pierdere.

De cele mai multe ori instinctul dicteaza. Partile bune si partile rele.

Vorbeam mai devreme despre favorite si usurinta cu care acestea pot intoarce un rezultat nefavorabil. Sa nu uitam insa ca in fotbal, ca de altfel in orice sport, orice este posibil; O revenire de zile mari fiind iminenta oricand si vine ne-anuntata. Echipele pe care ati mizat nu joaca dupa asteptari insa suma de Cash Out este in continuare decenta; Aveti un sentiment ca ceva “nasol” e pe cale sa se intample cu unul din meciuri? Aveti cale libera sa va retrageti si sa va asigurati un castig frumusel.

Partea plina a paharului: Ati reusit sa scoateti ceva peste suma initial mizata. Scapati de stresul de a sta cu sufletul la gura pana la finalul meciului.

Partea mai putin plina a paharului: Ati fi putut castiga suma intreaga afisata pe bilet daca ati fi asteptat pana la finalul tuturor meciurilor. Numai ca acest caz este cu doua taisuri, de cele mai multe ori nu merge totul asa cum ne-am dori, iar probabilitatea ca biletul sa fie pierzator este foarte mare.

In concluzie, cash out-ull se poate folosi pentru a-ti limita pierderile, atunci cand vezi ca meciul nu decurge in favoarea ta, sau pentru a-ti asigura un castig sigur (mai mic) atunci cand desii cotele au scazut, ai un feeling ca ceva se poate intampla pana la final. Mare grija, nu abuza de cashout deoarece extra marginea casei de pariuri, pe termen lung, o sa-ti diminueze semnificativ castigurile totale.

De cate ori nu vi s-a intampla ca fix ultimul meci de pe bilet “sa va scoata”?

Aici intervine optiunea de Cash Out care va permite sa preluati controlul asupra sumelor de bani care sunt puse la mijloc. Desigur, suma castigata prin Cash Out este inferioara fata de ce ati fi putut lua daca nimereati toate meciurile corect si ati fi asteptat pana la final; Insa pentru o “inima buna”, astfel de decizii sunt cat se poate de benefice. Mai pe romaneste, sa ne multumim din cand in cand cu cate putin nu strica.

Cash Out partial: Ce inseamna si cum ne folosim eficient de el?

Cash-outul partial este util atunci cand dorim sa avem o suma garantata pe care sa o castigam in cazul unui pronostic corect dar in acelasi timp lasam in continuare pariul deschis.

Sistemul functioneaza de obicei pe acelasi principiu indiferent de casa de pariuri care permite astfel de bilete. O bara tip “slider” este folosita de parior pentru a seta suma pe care o doreste ca “garantie” in cazul unui bilet in favoarea sa.

Exemplu de Cash Out Partial: Bilet Castigator si Bilet Necastigator.

Cash Out partial pe un pariu care la final este pierzator.

Avem un bilet imaginar in care ne-am ales 4 meciuri cu cota totala de 11 (am putea castiga maxim 110 RON cu un pariu de 10 RON). Trei meciuri sunt castigate iar in al patrulea favorita noastra are 1-0:

  • Casa de pariuri ne ofera 55 RON pe care putem sa-i dam afara si sa incheiem pariul. Alegem optiunea “Cash Out partial” in care ne luam doar 30 RON dar lasam biletul in continuare “sa curga”.

  • Datorita optiunei de Cash Out partial, in loc sa castigam alti 80 RON (110 RON – 30 scosi) daca biletul ar fi iesit, vom primi maxim alti 30 RONI.

  • La final insa, surpriza! A patra echipa pe care ne bazam pierde meciul pe care il conducea, astfel ca biletul este pierzator insa avem deja cei 30 RON pe care initial ni i-am asigurat.

Cash Out partial pe un pariu care la final este castigator.

Un alt bilet imaginar cu patru meciuri si aceeasi cota de 11 cu 110 RON. Trei meciuri deja castigate iar al patrulea meci merge bine, echipa favorita este la conducere.

  • Casa de pariuri ofera 55 RON pe care ii putem accepta si inchidem definitiv pariul. Alegem insa din noua varianta sa dam Cash Out partial la doar 30 RON si sa lasam biletul in continuare activ.

  • Optiunea de Cash Out partial ne scade din nou suma maxima pe care o mai putem primi, astfel ca doar inca 30 RON in plus mai pot fi obtinuti chiar daca toate echipele noastre au castigat (insa este profit!).

In speranta ca am explicat cat mai bine semnificatia pariului cu Cash out, va dorim mult noroc si nu uitati sa pariati responsabil!